Tähden räjähtämistä edeltää varoitussignaali

Massiiviset tähdet päättävät päivänsä valtavassa supernovaräjähdyksessä. Tietomme tähdessä tapahtuvista muutoksista ennen räjähdystä ovat tähän asti olleet vajavaiset.

Uuden tutkimuksen mukaan supernovaa edeltää tähden peittyminen siitä purkautuvan aineen muodostamaan koteloon. Tämä tapahtuu viimeisinä kuukausina ennen räjähdystä.

"Tiheä ainepilvi himmentää tähden lähes kokonaan ja pudottaa sen kirkkauden näkyvässä valossa sadasosaan normaalista. Tämä tarkoittaa, että supernovaa edeltävänä päivänä se on tuskin havaittavissa ollenkaan", selittää Benjamin Davies John Mooresin yliopistosta Liverpoolista.

Tähän mennessä supernovista on saatu vihjeitä vasta kun räjähdykseen on aikaa enää tunteja. Daviesin mukaan sopivalla ennakkovaroitusjärjestelmällä pystytään varautumaan reaaliaikaisiin havaintoihin ja suuntaamaan maailman parhaat teleskoopit epäilyksen alla oleviin tähtiin.

"Pääsemme katsomaan niitä, kun ne repivät itsensä palasiksi kirjaimellisesti silmiemme edessä", Davies hehkuttaa.

Vanhoista valokuvista on löydetty etukäteishavaintoja myöhemmin räjähtäneistä tähdistä. Noin vuotta ennen räjähdystä tähdet näyttävät kirkkauksiltaan melko tavanomaisilta, eli mahdollisen pölykotelon on täytynyt muodostua myöhemmin. Tähden elinikään verrattuna aikaikkuna on äärimmäisen lyhyt.

Taivaan jatkuvaan valvontaan odotetaan suurta läpimurtoa, kun Vera C. Rubin -observatorio eli LSST aloittaa toimintansa Chilessä. Teleskooppi skannaa koko näkemänsä taivaan läpi muutaman vuorokauden välein. Ensivalon havaintoja odotetaan ensi vuodelle. 

Aiheesta lisää RAS (englanniksi)