Syötävä tähti tulee kostamaan muututtuaan mustaksi aukoksi

Seuralaisgalaksissamme on jättiläismäinen tähti, joka vie materiaa pienemmältä kumppaniltaan. Pienempi tähti muuttuu kuitenkin tulevaisuudessa mustaksi aukoksi, jolloin ruokailuroolit vaihtuvat.

Pienessä Magellanin pilvessä sijaitsee kaksi tähteä, jotka ovat kosketusetäisyydellä toisistaan. Kaksikon kookkaampi osapuoli hiljalleen syö kumppaniaan vetämällä tämän materiaa itselleen.

Tilanne ei kuitenkaan pysy ikuisesti samanlaisena. Mallinnuksen perusteella ruokailun kohteena oleva tähti tulee muuttumaan mustaksi aukoksi.

Tällöin roolit muuttuvat ja vastamuodostunut musta aukko aloittaa imeä vanhaa kumppaniaan. Hieman myöhemmin myös jäljelle jäänyt tähti muuttuu mustaksi aukoksi.

Tämän jälkeen pimeät syöverit kiertävät toisiaan vielä miljardien vuosien ajan, kunnes ne lopulta törmäävät keskenään ja yhdistyvät. Tapahtumassa syntyviä painovoima-aaltoja voitaisiin havaita myös täällä maapallolla, jos silloin on enää ihmisiä olemassa.

"Paras mallimme viittaa siihen, että tähdet tulevat yhdistymään mustina aukkoina 18 miljardin vuoden aikana", toteaa Matthew Rickard lontoolaisesta UCL-yliopistosta.

Tällä hetkellä tähdet kiertävät toistensa ympäri viidessä päivässä. Ne ovat massiivisimmat kosketusetäisyydellä olevat tähdet, joita on koskaan havaittu.

Aiheesta lisää UCL (englanniksi)