Syntymässä olevasta planeettakunnasta löytyi ennätyssuuri molekyyli
ALMA-teleskooppi on tehnyt havaintoja erään protoplanetaarisen kiekon koostumuksesta. Tuloksena löytyi tähän mennessä monimutkaisin molekyyli, joka tällaisesta sumusta on löytynyt.
Spektrianalyysin avulla löydetyssä dimetyylieetterimolekyylissä on yhdeksän atomia. Sitä pidetään suurempien orgaanisten molekyylien esiasteena.
"Näistä tuloksista voimme oppia lisää elämän alkuperästä planeetallamme ja siten saada paremman käsityksen toisten planeettakuntien potentiaalista elämälle", sanoo Nashanty Brunken Leidenin yliopistosta.
Havainnoitu ainekiekko sijaitsee nuoren tähden IRS 48 ympärillä noin 444 valovuoden etäisyydellä meistä Käärmeenkantajan tähdistössä.
Kiekko kiinnostaa tutkijoita, sillä se on muodoltaan epäsymmetrinen ja sisältää tomuloukuksi kutsutun alueen, jolla millimetrikokoluokan pölyhiukkaset kasvavat suuremmiksi. Alueella voi muodostua vähitellen komeettoja, asteroideja tai jopa planeettoja.
Useimmissa syntymässä olevissa planeettakunnissa monimutkaiset molekyylit ovat jään sisällä piilossa eikä niitä pystytä havaitsemaan. IRS 48:n tapauksessa emotähden lämpö sublimoi tomuloukun alueella jäätä kaasuksi ja vapauttaa molekyylejä havaittaviksi.
Chilessä sijaitseva ALMA-teleskooppi eli Atacama Large Millimeter Array havaitsee millimetri- ja alimillimetrialueen sähkömagneettista säteilyä 66 lautasantennilla, jotka pystytään yhdistämään interferometrian avulla. Se on omalla havaintoalueellaan maailman tehokkain teleskooppi.