Tietokonesimulaatio massiivisesta jättiläistähdestä. Kuva B. Freytag (Institute for Astronomy and Space Physics, Univ. Uppsala)

Suurin tunnettu tähti on hajoamassa

Tähtitieteilijät ovat löytäneet punaisen superjättiläistähden ympäriltä hohtavia vetykaasupilviä. Kyseessä on ensimmäinen laatuaan oleva löytö.

Havaittujen kaasupilvien on tulkittu liittyvän siihen, miten jättiläistähdet menettävät uloimmat kaasukerroksensa ennen räjähtämistään supernovana.

Koodinimellä W26 tunnettu tähti on mahdollisesti suurin tunnettu tähti, sillä sen halkaisija on jopa 1 500-kertainen Auringon halkaisijaan verrattuna. Jos W26 sijoitettaisiin oman Aurinkomme paikalle, sen pinta olisi kaukana Jupiterin radan takana.

W26 on lähestymässä elämänsä loppua ja tulee räjähtämään supernovana. Samalla tähti levittää ydinreaktioissaan luomiaan raskaampia alkuaineita avaruuteen planeettojen ja uusien tähtien raaka-aineiksi.

Nyt W26:n ympäriltä löydetyt hohtavat vetykaasupilvet ovat erittäin harvinaisia massiivisten tähtien kohdalla, eikä sellaisia ole ennen havaittu punaisten superjättiläisten vierestä.

W26 on liian viileä saadakseen itse kaasun hohtamaan, joten todennäköisesti syynä on ympärillä olevien tähtien säteily. Tämän ansiosta kaasupilvien tutkiminen on kuitenkin paljon helpompaa.

Löytö auttanee ymmärtämään, miten kaikkein massiivisimpien tähtien elämän loppuvaiheet tapahtuvat.

Aiheesta lisää ESO (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto