Supermassiivisten mustien aukkojen vaikutukset tuntuvat naapurigalakseissa asti

Galaksien ytimissä piileskelevillä jättiläismäisillä mustilla aukoilla on yllättävän laaja vaikutusvalta. Uuden tutkimuksen mukaan ne säätelevät ympäröivien naapurigalaksien tähtituotantoa.

Lähes jokaisen galaksin keskustassa lymyää supermassiivinen musta aukko, joilla voi olla massaa jopa useiden miljardien aurinkojen verran. Niiden tiedetään vaikuttavan koko muun galaksin kehittymiseen.

Teoriat ovat ennustaneet, että massiiviset mustat aukot työntävät kaasua ulos emogalaksistaan pitkien etäisyyksien päähän. Nämä kaasuvirrat voivat puolestaan vaikuttaa myös muiden galaksien kehityskulkuun.

Testatakseen tätä teoriaa tutkijat tarkastelivat pieniä satelliittigalakseja, jotka kiertävät supermassiivisen mustan aukon omaavaa suurempaa galaksia.

"Yllättäen huomasimme, että satelliittigalaksit muodostivat enemmän tai vähemmän tähtiä riippuen siitä, missä suunnassa ne ovat keskusgalaksiin nähden", kertoo Annalisa Pillepich saksalaisesta MPIA-instituutista.

Tutkijoiden mukaan havainnot ovat juuri sellaisia kuin pitäisikin saada, jos supermassiivinen musta aukko työntää kaasua ulos emogalaksistaan ja sitä kautta vaikuttaa naapureina oleviin satelliittigalakseihin. Tulokset julkaistiin tällä viikolla ilmestyneessä Nature-lehdessä.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)