Supermassiivisten mustien aukkojen pari löi ennätyksiä

Tähtitieteilijät ovat löytäneet Maata lähimmän tunnetun supermassiivisten mustien aukkojen parin. Havainto tehtiin Euroopan eteläisen observatorion VLT-kaukoputkella.

Noin 89 miljoonan valovuoden etäisyydellä Maasta sijaitsevasta NGC 7727 -galaksista on hiljattain löydetty supermassiivisten mustien aukkojen pari. Nyt varmistunut kaksikko on meitä lähin tällainen pari, joka tunnetaan.

Vaikka etäisyys saattaa tuntua suurelta, aikaisempi 470 miljoonan valovuoden ennätys rikkoutui melkoisella erolla. Myös aukkojen keskinäinen etäisyys on pienempi kuin millään muulla aiemmin havaitulla supermassiivisten mustien aukkojen parilla.

”Kahden mustan aukon pieni keskinäinen etäisyys ja nopeus tarkoittavat, että ne tulevat sulautumaan yhdeksi hirviömäiseksi mustaksi aukoksi todennäköisesti seuraavien 250 miljoonan vuoden aikana”, kertoo Holger Baumgardt Queenslandin yliopistosta Australiasta.

Tutkijat pystyivät määrittämään kohteiden massat tarkastelemalla, kuinka mustien aukkojen vetovoima vaikuttaa niitä ympäröivien tähtien liikkeisiin. Aivan NGC 7727:n ytimessä sijaitsevan isomman mustan aukon massa-arvioksi saatiin lähes 154 miljoonaa Auringon massaa. Seuralaisen massa on 6,3 miljoonaa Auringon massaa.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun supermassiivisten mustien aukkojen parin massaa mitataan tällä tavalla. Mittaus oli mahdollinen, koska kohde on lähellä ja siitä voitiin tehdä yksityiskohtaisia havaintoja.

Havainnot tehtiin Paranalin observatoriossa Chilessä VLT-kaukoputken MUSE-instrumentilla.

Aiheesta lisää ESO