Kaasupilvi sykkii mustan aukon tahtiin

Tähtienvälisen avaruuden kaasupilvi lähettää gammasäteilyä läheisen mikrokvasaarin huojuntaa mukaillen. Tutkijoille on arvoitus, millä mekanismilla musta aukko vaikuttaa pilven säteilyyn.

Kotkan tähdistössä on huomaamaton kaasupilvi Fermi J1913+0515, jonka astronomit ovat äskettäin havainneet sykkivän gammasäteilyä 162 päivän jaksossa.

Siitä 100 valovuoden etäisyydellä on mikrokvasaari SS 433. Mikrokvasaari on musta aukko, joka imee materiaa kumppanitähdestään. Tämän seurauksena aukon navoilta ampaisee avaruuteen hiukkassuihkut.

Mikrokvasaarin suihkut eivät osoita vakaasti yhteen suhtaan, vaan ne huojuvat mustan aukon ympärillä olevan kertymäkiekon tahdissa. Tämä hyrrämäinen liike tapahtuu niinikään 162 päivän jaksossa.

Mikrokvasaari siis määrää tahdin kaasupilven sykinnälle. Ongelmana kuitenkin on, ettei mustan aukon suihku osu missään vaiheessa kaasupilveen, vaan se on sivussa suihkun suunnasta.

"Kuinka musta aukko voi antaa tehoa kaasupilven sykkeeseen on meille epäselvää", sanoo Jian Li DESY-tutkimuskeskuksesta Saksasta.

Yksi mahdollisuus tutkijoiden mukaan on aukon kertymäkiekon reunalta tapahtuva nopea hiukkasten ulosvirtaus. Kun virtaus iskeytyy kaasupilveen, se syttyy hehkumaan gammasäteissä.

Aiheesta lisää DESY (englanniksi)