Valkoisten kääpiöiden magneettikentät syntyvät kuten planeetoillakin

Valkoisilla kääpiöillä on erittäin voimakkaat magneettikentät. Uuden tutkimuksen perusteella ne syntyvät samalla dynamo-mekanismilla kuin planeetoilla.

Valkoiset kääpiöt ovat tähtijäänteitä, joilla magneettikenttä voi olla miljoona kertaa voimakkaampi kuin oman planeettamme kenttä. Magneettikenttien alkuperä on kuitenkin ollut epäselvä siitä lähtien, kun ensimmäinen magneettinen valkoinen kääpiö tunnistettiin 1970-luvulla.

Tuoreessa tutkimuksessa osoitetaan, että sama dynamomekanismi, joka tuottaa magneettikentän maapallolla ja muilla planeetoilla, kykenee selittämään myös valkoisten kääpiöiden paljon voimakkaammat kentät.

Tässä mallissa magneettikenttä on seurausta sähkövirtauksista, joita syntyy konvektiosta valkoisen kääpiön sisuksissa. Nämä tapahtumat panee alulle kääpiön kiinteytyvästä ytimestä pakeneva lämpö.

Dynamon pääroolissa on kiinteä ydin, jota ympäröi konvektiivinen vaippa. Esimerkiksi maapallon kiinteää rautaydintä ympäröi konvektiivinen nestemäinen vaippa.

"Sama tilanne tapahtuu valkoisissa kääpiöissä, kun ne ovat riittävästi jäähtyneet", sanoo Matthias Schreiber chileläisestä Santa Marian yliopistosta.

Valkoisten kääpiöiden magneettikenttien valtava voimakkuus maapalloon nähden johtuu Schreiberin mukaan siitä, että nesteen liikenopeudet ovat tähtijäänteen sisällä paljon suuremmat.

Tutkijoiden mukaan heidän esittämänsä malli sopii erityisen hyvin valkoisille kääpiöille, jotka ovat toisena osapuolena kaksoistähdessä.

Aiheesta lisää Warwickin yliopisto (englanniksi)