Painovoimalinssi toi esiin kaukaisen ja himmeän radiogalaksin

VLA-radioteleskooppi tarkasteli niin kutsuttuina painovoimalinsseinä toimivia kaukaisia galaksijoukkoja. Tuloksena löytyi galaksi, joka on tutkijoiden mukaan himmein koskaan radioaalloilla havaittu kohde.

Etäisten galaksijoukkojen painovoimalinssivaikutuksen avulla voidaan erottaa galakseja, jotka ovat vielä huomattavasti pidemmän matkan päässä niiden takana.

VLA-radioteleskoopilla käynnissä olevalla Frontier Fields Legacy Survey -projektilla etsitään juuri tällaisia kohteita. Nyt tutkijat kertovat löytäneensä kaukaisen galaksin, joka Oxfordin yliopiston Ian Heywoodin mukaan "on mahdollisesti heikoin radiosäteilevä kohde, joka tähän mennessä on havaittu."

Galaksi koodinimeltään VLAHFF-J071736.66+374506.4 löytyi painovoimalinssinä toimivan MACSJ0717.5+3745-galaksijoukon takaa. Linssi on suurentanut pikkuruisen galaksin kuusinkertaiseksi, mikä mahdollisti sen näkemisen VLA-teleskoopilla.

Galaksijoukko sijaitsee meistä viiden miljardin valovuoden etäisyydellä ja himmeä galaksi vielä kolme miljardia valovuotta kauempana. Näemme galaksin sellaisena kuin se oli universumin ollessa alle puolet nykyisestä iästään.

Massaltaan galaksi on vähäinen, 300 kertaa kotigalaksiamme Linnunrataa pienempi. "Galaksi antaa meille tärkää tietoa tähtien muodostuksesta pienimassaisissa galakseissa ja kuinka ne lopulta kasvoivat massiivisemmiksi", sanoo Eric Jimenez-Andrade NRAO:sta.

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)