Paikallisessa galaksiryhmässämme piileksii vielä tusina ultradiffuusia galaksia

Simulaatio kosmisesta naapurustostamme ennustaa sen sisältävän jopa yli kymmenen vielä tuntematonta ultradiffuusia galaksia. Kohteiden lukumäärällä on merkitystä kosmologisia malleja arvioitaessa.

Toistaiseksi Paikallisesta ryhmästä, joka käsittää Linnunradan ja Andromedan lisäksi noin 60 muuta galaksia, on havaittu kaksi ultradiffuusia galaksia.

Kaikkein yksityiskohtaisin tähän mennessä tehty kosmologinen simulaatio HESTIA kuitenkin antaa ymmärtää, että suurin piirtein tusina tämän tyyppistä kohdetta on vielä löytymättä.

Ultradiffuusien galaksien massa on enimmillään noin miljardi aurinkoa, mikä on vain tuhannesosa omasta galaksistamme. Silti niiden halkaisija on samaa luokkaa kuin Linnunradalla, joten niiden aine on hyvin harvaa. Mitättömän pintakirkkauden vuoksi ne ovat vaikeasti havaittavia.

Tutkijoiden mallinnusten perusteella tulevilla taivaskartoituksilla pitäisi kuitenkin olla mahdollista kaivaa esiin lähes kaikki Paikallisen ryhmän ultradiffuusit galaksit.

Todellisen lukumäärän tietämisestä olisi hyötyä arvioitaessa erilaisia kosmologisia malleja ja galaksien muodostumisen teorioita. Ei esimerkiksi ole vielä selvää, kuinka ultradiffuusit galaksit alun perin muodostuvat.

Lukumäärän tunteminen myös voisi auttaa hylkäämään joitakin kosmologisia malleja.

Aiheesta lisää (englanniksi)