Musta aukko kerryttää materiaa ilmiömäisellä vauhdilla

Tutkijat ovat löytäneet Webb-teleskoopin avulla varhaisesta universumista poikkeuksellisen mustan aukon. Kohteen kirkkaus kertoo sen syövän ainetta vauhdilla, joka on selvästi yli teoreettisen rajan.

Havaittu musta aukko nimeltä LID-568 oli löytynyt Chandra-röntgenteleskoopin havainnoista, mutta vasta James Webb -teleskoopilla kyettiin näkemään sen voimakkaat ulosvirtaukset.

Virtaukset olivat siinä määrin kirkkaita, että tutkijat laskivat mustan aukon syövän ainetta nopeudella, joka on 40 kertaa sen Eddingtonin raja. Tällä rajalla kuumenevan aineen säteilypaine ulospäin vastaa aukon painovoimaa sisäänpäin niin, ettei aine voi enää päästä lähemmäksi aukkoa.

Mustat aukot voivat kuitenkin ylittää rajan hotkaisemalla massaa niin paljon kuin mahdollista ennen kuin säteilypaineen vaikutus ehtii mukaan. Näin on käynyt LID-568:n tapauksessa.

Ulosvirtausten nopeudesta ja kirkkaudesta tutkijat päättelivät, että merkittävä osa tämän 7,2 miljoonan Auringon massaisen aukon kasvusta on tapahtunut yhdessä nopeassa episodissa.

LID-568:n olemassaolo antaa viitteitä myös siihen, miksi varhaisessa universumissa on niin paljon massiivisia mustia aukkoja. NOIRLabin Julia Scharwächterin mukaan nopea materian kertyminen on yksi mahdollinen selitys niiden olemassaololle.

Aiheesta lisää NOIRLab (englanniksi)