Kuoleva tähti on puhaltanut renkaita ympärilleen

Punaisen jättiläistähden V Hydraen ympäriltä löytyneet kuusi rengasta ovat yllättäneet tutkijat. Havainto viittaa mahdollisuuteen, että aiemmat oletukset tämän tyyppisten tähtien kuolemasta ovat väärässä.

"Me olemme napanneet tämän kuolevan tähden karistamassa kaasukehänsä, mikä on jotain, mitä useimmat myöhäisen vaiheen punajättiläisistä tekevät", sanoo Mark Morris Kalifornian yliopistosta. "Mutta yllätykseksemme havaitsimme, että aine tässä tapauksessa poistuu renkaiden muodossa".

Kyse on Morrisin mukaan ensimmäisestä kerrasta, kun sarja laajenevia renkaita on nähty kuolonkouristelevan tähden ympärillä. Tutkijatiimin tekemät laskelmat osoittavat, että tähti puhaltaa näitä renkaita ulos aina muutaman sadan vuoden välein.

Mutta miksi renkaat muodostuvat, ei ole tässä vaiheessa selvillä.

"Epäilemme, että se saattaa liittyä kumppanitähtiin", sanoo Morris. V Hydraelta tunnetaan yksi kumppanitähti. Morris kuitenkin lisää, että on vaikea nähdä, kuinka kumppanit voisivat selittää vain satojen vuosien jakson renkaiden muodostumisessa.

Tässä elinkaarensa vaiheessa V Hydrae luetaan tähtien kehityspuulla AGB (asymptotic giant branch) -tähtiin. Yli 90 prosenttia tähdistä, jotka ovat vähintään Aurinkomme massaisia, kehittyvät sellaisiksi.

Tutkimusta johtanut Raghvendra Sahai Nasasta sanoo, että aiemmat oletukset tällaisten tähtien kuolemasta saattavat olla väärässä. Perinteisen mallin mukaan AGB-tähtien kuolema tapahtuu hitaan ja verraten tasaisen materian ulosvirtauksen myötä.

"Tutkimuksemme paljastaa dramaattisesti, että perinteinen malli siitä, kuinka AGB-tähdet kuolevat, on vähimmilläänkin epätäydellinen ja huonommillaan väärä", Sahai sanoo.

Aiheesta lisää Kalifornian yliopisto (englanniksi)