Erikoinen kolmoistähti mylläsi ympärillään olevaa ainekiekkoa

Alma-radioteleskooppi ja näkyvän valon VLT-teleskooppi ovat paljastaneet erikoislaatuisen tähtijärjestelmän. GW Orioniksen kolmen toisiaan kiertävän tähden painovoima on häirinnyt sen ainekiekon rakennetta.

”Kuvamme tuovat esille äärimmäisen tapauksen, jossa kiekko ei ole lainkaan litteä, vaan se on vääntynyt ja siinä on kiekosta irrallaan oleva vääntynyt rengas”, selittää Stefan Kraus Exeterin yliopistosta.

GW Orioniksen kolmen tähden keskinäisiä ratoja kiekon keskellä visualisoidaan animaatiossa.

Rengasmaisen rakenteen jäljille päästiin jo aiemmin, kun sen varjo erottui kiekon päällä. Oheisessa kuvassa vasemmalla puolella on taiteilijan näkemys, jossa erottuvassa sisärenkaassa on arvion mukaan noin 30 Maan massan verran pölyä.

Havaintojen pohjalta tehdyt tietokonesimulaatiot osoittavat, että tähtien kiertoratojen eri kulmat saattavat aiheuttaa alkujaan siististi tasossa olevan kiekon hajoamisen erillisiksi renkaiksi. Kehitystä esitellään myös animaatiossa.

GW Orionis sijaitsee meistä 1 300 valovuoden etäisyydellä Orionin tähtikuvion suunnassa. Tähtijärjestelmän iäksi on arvioitu vain 0,3–1,3 miljoonaa vuotta.

Tutkijat toivovat, että tulevaisuudessa ELT-teleskoopilla pystytään saamaan selville lisää yksityiskohtia GW Orioniksen erikoisuuksista. 40 metrin peilillä varustetun ELT:n ensivalo saadaan näillä näkymin vuonna 2025.

Aiheesta lisää ESO