Innovatiivinen menetelmä löysi yhdistyviä kvasaareja

Tutkijat ovat kehittäneet menetelmän, jolla voi etsiä toisiinsa törmääviä kvasaareja. Tuloksena oli kaksi uutta löytöä, jotka ovat vanhimmat tähän mennessä tunnistetut kaksoiskvasaarit.

Kvasaarit ovat kaukaisten galaksien ytimiä, jotka loistavat voimakkaasti niiden supermassiivista aukkoa kiertävän kaasun kuumenemisen seurauksena.

Joka tuhannetta kvasaaria kohti on yksi tuplakvasaari. "Niiden löytäminen on kuin neulan löytäminen heinäkasasta", sanoo Illinoisin yliopiston Yue Shen.

Nyt Shenin johtama tiimi on kehittänyt menetelmän, jolla tuplakvasaarien etsintä helpottuu.

Keskeisessä osassa on eurooppalainen tähtikartoitussatelliitti Gaia. Tutkijat seuloivat sen kuvista Sloan Digital Sky Surveyn tunnistamia kvasaareja.

Jos Gaian kuvaama kvasaari ikään kuin nytkähtää, tämä voi olla merkki kaksosesta. Nytkähdys tulee siitä, että kummankin jäsenen kirkkaus vaihtelee vuorotellen päivien tai kuukausien jaksolla.

Kun Hubble-avaruusteleskooppi suunnattiin näin tunnistettuun neljään mahdolliseen kaksoiskvasaariin, sen tarkka näkö osoitti kaksi niistä todellisiksi löydöiksi. Tutkijoille tämä oli ahaa-hetki, joka todisti menetelmän toimivuuden.

Molempien tuplakvasaarien jäsenet kiertävät toisiaan 10 000 valovuoden etäisyydellä. Tämä vastaa noin kolmannesta aurinkokuntamme etäisyydestä galaksimme ytimeen.

Kohteet näkyvät meille sellaisina kuin ne olivat 10 miljardia vuotta sitten. Päälle sadasta tunnetusta kaksoiskvasaarista nämä ovat tähän mennessä kaikkein vanhimmat.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)