Hubble otti kuvan Herbig-Haro -kohteesta

Avaruusteleskoopin kuvassa tähden navoilta lähtee avaruuteen kapeat suihkut, jotka sytyttävät tielleen sattuvat kaasupilvet loistamaan. Tällaisia Herbig-Haro -kohteita löydetään vastasyntyneiltä tähdiltä.

Nuoret tähdet ovat usein hyvin aktiivisia. Toisinaan ne ampuvat avaruuteen hyvin kapean suihkun ionisoitunutta kaasua. Ionisoitumisessa molekyylit ja atomit ovat menettäneet elektroninsa, koska kaasu on hyvin kuumaa.

Kun tällainen satojen kilometrien sekuntinopeudella viilettävä kaasu törmää tähden ympäristössä oleviin kaasu- ja pölypilviin, se saa ne loistamaan. Näitä pilviä kutsutaan Herbig-Haro -kohteeksi.

Hubblen kuvassa on meistä 1 300 valovuoden päässä sijaitseva HH111. Tämä Herbig-Haro -kohteiden malliesimerkki sijaitsee Orion A -molekyylipilvessä, josta löytyy myös paremmin tunnettu Hevosenpääsumu.

Herbig-Harot ovat dynaamisia kohteita, joiden muutokset tulevat ilmi, kun niitä kuvataan vuosikausien ajan. Hubblen kuvista tehdyissä animaatioissa aineksen nähdään liikkuvan ja muuttavan kirkkauttaan.

Nykyään tunnetaan jo yli tuhat Herbig-Haro -kohdetta. Niitä löytyy tähdensyntyalueilta usein suurina ryhminä.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)