Gravitaatioaallot paljastivat suurimman havaitun mustien aukkojen yhteensulautumisen

LIGO- ja Virgo-observatoriot ovat rekisteröineet ensimmäistä kertaa keskikoon mustan aukon syntymisen. Havainnot tehtiin 21. toukokuuta 2019. Tutkimukset tapahtumasta julkistettiin tällä viikolla.

Mustat aukot lähestyivät toisiaan spiraaliradoilla. Yhdistymisessä syntyneen aukon kokonaismassaksi tuli noin 142 auringonmassaa. Samalla noin 8 auringonmassaa muuttui energiaksi, joka levisi maailmankaikkeuteen gravitaatioaaltoina.

"Olemme pitkään etsineet keskikoon mustia aukkoja sillaksi tähdenmassaisten ja supermassiivisten mustien aukkojen välille. Nyt meillä on todisteet siitä, että keskiraskaita mustia aukkoja on olemassa", sanoo Christopher Berry Northwestern-yliopistosta.

Simulaatiota yhteensulautumisesta esitellään animaatiossa.

Tutkijoille mielenkiintoinen seikka oli myös se, että yhdistyneistä mustista aukoista suurempi oli massaltaan 85 auringonmassaa. Sellaisia ei nykyteorioiden mukaan pitäisi syntyä supernovaräjähdysten seurauksena.

Sen kokoisia aukkoja saattaisi teorioiden mukaan syntyä esimerkiksi kahden pienemmän mustan aukon yhteensulautumisessa tai mustan aukon kasvaessa imemänsä massan myötä.

Keskiraskaiksi kutsutaan mustia aukkoja, joiden massa on enemmän kuin sata auringonmassaa, mutta vähemmän kuin galaksien keskustojen supermassiivilla mustilla aukoilla, jotka ovat tyypillisesti vähintään 100 000 auringonmassaa.

Aiheesta lisää Northwestern University ja LIGO (englanniksi)