Galaksin M87 mustan aukon suihkua mallinnettiin onnistuneesti

Tutkijat ovat simuloineet supertietokoneella Messier 87 -galaksin supermassiivisen mustan aukon lähettämää suihkua. Tulokset pitivät hyvin kutinsa havaintojen kanssa.

Galaksi M87 tuli kuuluisaksi vuonna 2019, kun sen mustasta aukosta M87* saatiin valokuva, joka oli ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa koskaan kuvattu musta aukko.

Uudessa tutkimuksessa simuloitiin supertietokoneella aukon navoilta ampaisevia ainesuihkuja. Ne saavat alkunsa M87*:n välittömästä läheisyydestä, missä kiekoksi kerääntynyt aine kuumenee voimakkaasti ennen katoamistaan aukon syöveriin.

Tutkimusta johtanut frankfurtilaisen Goethen yliopiston Alejandro Cruz-Osorio sanoo mallinnuksen käyneen yllättävän hyvin yksiin havaitun radio-, optisen ja infrapunaspektrin kanssa.

"Tämä kertoo, että supermassiivinen musta aukko M87* on luultavasti nopeasti pyörivä ja että plasma on voimakkaasti magnetisoitunutta, kiihdyttäen partikkelit tuhansien valovuosien päähän."

Goethen yliopiston Luciano Rezzollan mukaan havaintojen ja simulaatioiden yhteensopivuus on myös yksi todiste lisää siitä, että suhteellisuusteoria toimii.

"Se että simulaatiomme ovat niin lähellä havaintoja, on jälleen yksi tärkeä vahvistus, että Einsteinin yleinen suhteellisuusteoria on kaikkein tarkin selitys supermassiivisille mustille aukoille galaksien keskustassa."

M87 sijaitsee meistä 53 miljoonan valovuoden päässä. Galaksi on läpimitaltaan omamme luokkaa, mutta massaa siinä on tuplasti enemmän.

Aiheesta lisää Goethen yliopisto Frankfurt (englanniksi)