Gaia-avaruusteleskoopin data paljastaa meidän olevan kaksoistähtien ympäröimiä

Tähtiä kartoittavan Gaia-teleskoopin viimeisestä julkaisusta on tunnistettu yli miljoona kaksoistähteä 3 000 valovuoden säteellä meistä. Määrä on valtava lisäys aiempaan.

Kalifornian yliopiston Kareem El-Badryn Gaian aineistosta kokoama valtava kaksoistähtiatlas on mannaa tutkijoille. El-Badry arvioi, että uudessa kartoituksessa 1,3 miljoonaa tähtiparia on ainakin 90 prosentin todennäköisyydellä kaksoistähtiä ja 1,1 miljoonaa paria 99 prosentin todennäköisyydellä.

"Tämä on massiivinen lisäys näytemäärässä", sanoo El-Badry.

Edellinen Hipparcos-satelliitin aineistosta tehty läheisten kaksoistähtien kartoitus sisälsi vain noin 200 todennäköistä paria.

Gaian aineisto käsittää meistä noin 3 000 valovuoden sisällä sijaitsevia kaksoistähtiä. Tätä kauempaa on vaikeampaa saada varmuutta, onko kyse todellisista toisiaan kiertävistä kaksoistähdistä vai erillisistä tähdistä, jotka vain sattuvat olemaan samalla näkölinjalla.

Data koostuu tähtipareista, joiden välimatkat toisistaan ovat vähintään kymmenen Maa–Aurinko-etäisyyttä, sillä tätä lähempänä tähdet näyttäytyvät tyypillisesti yhtenä pisteenä taivaalla. Suurimmat kaksoistähtien välimatkat aineistossa ovat 260 000 Maa–Aurinko-etäisyyttä.

El-Badryn mukaan uusi data mahdollistaa tähtien populaatioiden tutkimukset. Vastauksia on löydettävissä kysymyksiin, jotka koskevat esimerkiksi tähtikumppaneiden ikiä, massoja ja välimatkoja.

Aiheesta lisää Kalifornian yliopisto (englanniksi)