Avaruuden hiiliyhdisteitä onnistuttiin tunnistamaan
Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa tunnistaneet avaruudesta löytyneitä PAH-yhdisteitä. Kuumuudessa syntyvät hiilivedyt löytyivät yllättäen hyvin kylmistä oloista.
PAH-yhdisteitä eli polyaromaattisia hiilivetyjä syntyy maapallolla esimerkiksi fossiiliöljyjen poltosta ja ruuan käristämisestä.
Avaruuden hiilestä merkittävän osan on ajateltu olevan PAH-yhdisteissä. Vaikka niistä on saatu havaintoja, tarkkuus ei ole vielä riittänyt identifioimaan PAH-yhdisteiden tyyppiä.
Nyt joukko kansainvälisiä tutkijoita on tunnistanut kaksi selkeää PAH-yhdistettä Tauruksen molekyylipilvestä. 1-syaaninaftaleeni ja 2-syaaninaftaleeni -molekyylit löytyivät Länsi-Virginiassa sijaitsevalla Green Bank -radioteleskoopilla.
"Näiden molekyylien havaitseminen on kunnon harppaus eteenpäin astrokemiassa", sanoo Kelvin Lee MIT-instituutista.
Tunnistus tapahtui molekyylien kiertospektrin avulla. Kunkin yhdisteen molekyylien kieppuminen avaruudessa aiheuttaa tunnusomaisen spektrikuvion, jota tutkijat vertaavat laboratorioissa aikaansaatuihin kiertospektreihin.
"Kun saat kuvion, joka täsmää, tiedät ettei voi olla olemassa mitään muuta molekyyliä, joka voisi antaa tarkalleen saman spektrin", sanoo Brett McGuire MIT-instituutista.
Molekyylipilvi, josta yhdisteet löytyivät, on hyvin kylmä: sen lämpötila on vain 10 astetta absoluuttisen nollapisteen yläpuolella. Tämä on yllättävää, sillä PAH-yhdisteiden uskotaan kehittyvän selvästi kuumemmissa oloissa.
Tutkijoiden mukaan on mahdollista, että molekyylit ovat kuolleen tähden sivutuotoksina syntyneitä jäänteitä. Toisaalta ne ovat saattaneet muodostua paikallaan kylmässä avaruudessa.
"Me uskomme, että kyse on luultavasti molempien yhdistelmästä", sanoo McGuire.
Koska hiili näyttelee tärkeää roolia planeettojen muodostuksessa, avaruuden PAH-yhdisteiden tunnistaminen voi auttaa ymmärtämään prosessia paremmin.
Aiheesta lisää MIT (englanniksi)