Tähtitieteilijät ennustavat supernovaräjähdyksen uusintaa vuodelle 2037
Vuonna 2016 havaitun supernovan valon uskotaan näkyvän uudestaan kaksi vuosikymmentä myöhemmin. Tämä on mahdollista galaksijoukon painovoimalinssi-ilmiön ansiosta.
Hubblen kuvapari esittää kaukaista galaksijoukkoa MACS J0138 vuosina 2016 ja 2019. Kohdetta ympäröivät venähtäneet oranssit muodostumat ovat painovoimalinssin luomia kuvajaisia joukon takana olevasta galaksista.
Painovoimalinssillä tarkoitetaan taaempana olevasta galaksista lähteneen valon taipumista etualalla olevan massiivisen kohteen painovoiman vuoksi.
Huomion vievät kuitenkin vuoden 2016 kuvassa valkoisilla ympyröillä rajatut kolme valopistettä, jotka puuttuvat 2019 kuvasta. Kyse on harvinaisesta tapahtumasta, jossa linssittyneessä galaksissa on räjähtänyt supernova.
Nyt fyysikot ennustavat MACS J0138:n pimeän aineen jakautumisesta tekemiensä mallinnusten perusteella, että räjähdyksestä tullaan näkemään vielä neljäskin kuvajainen.
Tätä näytöstä pitää kuitenkin odottaa vuoden 2037 tienoille saakka. Viivästys johtuu siitä, että kuvajaisen valo matkustaa galaksijoukon keskuksen läpi, missä valon kulkua massallaan taivuttava pimeä aine on tiheintä.
"Se on kuin juna, jonka täytyy mennä syvälle alas laaksoon ja kiivetä jälleen takaisin ylös", sanoo Steve Rodney Etelä-Carolinan yliopistosta.
Vuoden 2037 kuvajaisen havaitseminen tarjoaa uuden työkalun universumin laajenemisnopeuden arviointiin.
Supernovasta ennustetaan myös viidettä ilmentymää vuodelle 2042, mutta se on todennäköisesti liian himmeä havaittavaksi.
Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)