Aurinkokunnan muodostaneessa pilvessä oli uskottua enemmän supernovapölyä

Parantuneet analyysitekniikat ovat muuttaneet näkemystä aurinkokunnan muodostaneesta pölypilvestä. Supernova-aineksen osuus vaikuttaa olleen lähes kolminkertainen aiemmin luultuun nähden.

Aurinkokunta syntyi 4,6 miljardia vuotta sitten tähtienvälisestä kaasu- ja pölypilvestä, jonka aines oli lähtöisin eri tyyppisistä tähdistä.

Uudessa tutkimuksessa astronomit halusivat erityisesti selvittää, mikä oli supernovaräjähdyksistä syntyneen tähtipölyn osuus tässä pilvessä.

Meteoriiteista ja luotaimien komeetoista tuomasta aineesta tällaiset aurinkokuntaa vanhemmat jyväset kyetään tunnistamaan niiden isotooppikoostumuksen eli atomien rakenteen perusteella.

Siitä alkaen, kun supernovajyväset löydettiin 30 vuotta sitten, niiden on ajateltu käsittävän vain 10 prosenttia kokonaisuudesta. Nyt uusi tutkimus kuitenkin osoittaa, että niiden osuus on yli 25 prosenttia. Syynä muutokseen ovat viimeaikaiset edistysaskeleet isotooppien analysointitekniikoissa.

Tieto siitä, että paljon suurempi osuus aineesta tulee supernovista, auttaa tutkijoita tähtienvälisen pölyn evoluution simuloinnissa.

"Tämä tarjoaa tärkeitä uusia parametreja mallintamiseen", sanoo Peter Hoppe Max Planck -instituutista.

Aiheesta Max Planck -instituutti (englanniksi)