Syntysijoiltaan lähtenyt tähti työntää edellään shokkiaaltoa

Todennäköisesti supernovaräjähdys sinkautti Zeta Ophiuchin matkaan. Nyt tähti vaeltaa avaruudessa sytyttäen etupuolelleen tähtituulen aiheuttaman shokkirintaman.

Noin 440 valovuoden päässä Maasta sijaitseva Zeta Ophiuchi on kuuma tähti, joka on 20 kertaa Aurinkoa massiivisempi.

Aiemmat havainnot ovat osoittaneet, että kerran Zeta Ophiuchi oli kumppani toiselle tähdelle, jonka massiivinen räjähdys lähetti sen kiitämään syntysijoiltaan noin 160 000 kilometrin tuntinopeudella.

Jo toimintansa lopettaneen Nasan Spitzer-avaruusteleskoopin infrapunadata paljastaa kuvassa punaisella ja vihreällä värjätyn spektaakkelimaisen shokkiaallon, joka on muodostunut tähden tuulen iskeytyessä sen tiellä olevaan kaasuun. Chandra-avaruusteleskoopin data puolestaan osoittaa sinisellä värjätyn röntgensäteilyn tähden ympärillä.

Tutkijat ovat yrittäneet mallintaa kuvassa nähtäviä ilmiöitä, mutta kaikissa kolmessa eri mallissa röntgensäteily on ollut vähäisempää kuin havainnot osoittavat. Kaksi malleista myös ennustaa, että röntgensäteilyn pitäisi olla voimakkainta lähellä shokkiaaltoa, ei tähden ympärillä.

Jatkossa tutkijat aikovat lisätä malleihinsa enemmän tekijöitä, kuten turbulenssin ja hiukkaskiihdytyksen, nähdäkseen paraneeko täsmäävyys havaintojen kanssa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)