Stephen Hawking oli ehkä oikeassa: mustien aukkojen kvanttisäteilystä havaittu merkkejä

Kahden neutronitähden törmäyksen synnyttämistä painovoima-aalloista on löydetty viitteitä pienistä kaiuista. Jos havainto pitää paikkansa, se todistaa mustien aukkojen lähettävän niin kutsuttua Hawkingin säteilyä.

Einsteinin yleisen suhteellisuusteorian mukaan mikään ei kykene pakenemaan mustasta aukosta pudottuaan niin sanotun tapahtumahorisontin sisäpuolelle. Stephen Hawking kuitenkin ennusti sittemmin, että kvanttihiukkasia vuotaa hitaasti ulos mustasta aukosta.

Tämä Hawkingin säteilynä tunnettu ilmiö on pysytellyt tähän saakka teorian tasolla. Nyt tutkijat kertovat kenties saaneensa siitä ensimmäiset havainnot.

Fyysikot analysoivat Ligo- ja Virgo-gravitaatioaalto-observatorioiden rekisteröimää neutronitähtien yhdistymistä, josta syntyi musta aukko. He löysivät signaalista merkkejä heikoista kaiuista, jotka teorioiden mukaan saavat alkunsa painovoima-aaltojen heijastuessa mustaa aukkoa ympäröivän Hawkingin säteilyn kvanttipuurosta.

Mikäli havainto pitää paikkansa, mustat aukot poikkeavat radikaalilla tavalla Einsteinin teorian ennustamista aukoista eikä niissä ole tapahtumahorisonttia.

"Tuloksemme ovat vielä alustavia, koska on hyvin pieni mahdollisuus, että näkemämme johtuu satunnaisesta kohinasta ilmaisimissa. Tämä mahdollisuus kuitenkin pienenee, kun löydämme lisää esimerkkejä", sanoo Niayesh Afshordi Waterloon yliopistosta.

Aiheesta lisää Waterloon yliopisto (englanniksi)