Sinistä perhosta tai x-kirjainta muistuttavan galaksin mysteeri selvisi

Avaruudessa leijuvilta valtavilta x-kirjaimilta näyttävien galaksien syntyhistoria on jo pitkään askarruttanut tähtitieteilijöitä. Nyt näiden erikoisten muotojen syy on paljastunut.

Monilla niin sanotuilla aktiivisilla galakseilla on vastakkaisiin suuntiin suuntautuvat valtavat suihkut. Ne saavat alkuunsa kyseisten galaksien keskustoissa olevista supermassiivisista mustista aukoista.

Joillain harvoilla galakseilla on kuitenkin kahden suihkun sijasta peräti neljä suihkua. Näiden X-kirjaimen muotoisten kohteiden synnylle on ollut useampia selityksiä, mutta tutkijat eivät ole pystyneet päättelemään mikä teorioista on oikea.

Erään selityksen mukaan keskustan mustan aukon pyörimisakselin suunta on muuttunut miljoonien vuosien aikana. Koska suihkut suuntautuvat tämän akselin mukaisesti, myös niiden suunta olisi muuttunut samalla.

Toisen teorian mukaan kyseisten galaksien keskustassa olisi kaksi supermassiivista mustaa aukkoa, jotka molemmat tuottavat eri suuntiin osoittavat suihkut.

Kolmannessa selityksessä oletetaan, että osa materiasta putoaa takaisin kohti galaksia ja “kimpoaa” uuteen suuntaan. Nyt julkaistu MeerKAT-radioteleskoopin havainto puoltaa tätä mallia.

MeerKATin kohteena oli galaksi, joka kantaa koodinimeä PKS 2014-55. Ainakin tämän kohteen kohdalla kyse näyttää olevan materian palaamisesta takaisin ja ohjautumisesta eri suuntaan.

"MeerKAT suunniteltiin olemaan paras laatuaan maailmassa. On upeaa nähdä miten sen ainutlaatuiset kyvyt auttavat ratkaisemaan pitkään askarruttaneita kysymyksiä galaksien evoluutiosta”, toteaa tutkimuksessa mukana ollut Bernie Fanaroff.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)