Satojentuhansien tähtien kemiallinen sormenjälki auttaa löytämään Auringon sisarukset

Galaksimme tähtien valosta on tänään julkaistu laaja kartoitus. Tutkijat sanovat kykenevänsä sen avulla paikantamaan tähtiä, jotka syntyivät aikoinaan Auringon kanssa samasta kaasupilvestä.

Tähtitieteilijät ovat vuodesta 2013 alkaen mitanneet Linnunradan tähtien valoa 3,9 metriseen Anglo-Australian Telescope -kaukoputkeen kiinnitetyn spektrometrin avulla. GALAH-niminen projekti tähtää yli miljoonan tähden kartoittamiseen. Nyt julkaistu väliraportti sisältää reilun 340 000 tähden tiedot.

Jakamalla tähtien valo eri väreihin päästään selville niiden kemiallisesta koostumuksesta. Tämä puolestaan auttaa esimerkiksi tähtien sukulaisuuksien selvittämisessä.

Projektin tutkijoiden mukaan yksi jännittävä mahdollisuus on Auringon sisarustähtien paikantaminen.

Kun Aurinko aikoinaan syntyi, se kuului tuhansien muiden tähtien ryhmään. Sittemmin tähdet ovat lähteneet omille teilleen. Samasta pilvistä syntyneillä tähdillä on kuitenkin identtinen spektri, minkä vuoksi eri puolille taivasta hajaantuneet tähdet voidaan paikantaa.

"Tämä data tulee mahdollistamaan Auringon sisarusten löytämisen", sanoo Gayandhi De Silva Sydneyn yliopistosta. "Koskaan aiemmin ei tämän kaltaista aineistoa ole kerätty."

Aiheesta lisää Sydneyn yliopisto (englanniksi)