Ruskean kääpiön seuralainen haastaa planeetan määritelmän

Planeetan koon ylärajan määritelmä on saanut uuden haasteen Hubble-avaruusteleskoopin hiljattaisen löydön ansiosta.

Nuorelta ruskealta kääpiötähdeltä on löytynyt epätavallinen seuralainen. Se noin 5-10-kertainen Jupiteriin verrattuna, eli kohteella on planeetalle sopiva massa. Kuitenkin tämän kappaleen uskotaan syntyneen samalla tavoin kuin tähdet eli tiivistymällä kaasupilvestä.

Tutkijat eivät voi olla täysin varmoja syntytavasta, mutta suora tiivistyminen kaasupilvestä emokappaleen tapaan vaikuttaa todennäköisimmältä. Ruskea kääpiö on liian nuori, jotta sitä kiertämään olisi ehtinyt tiivistyä pölystä planeettaydin, kuten normaalisti planeettojen synnyssä.

"Mielenkiintoisin päätelmä löydöstä on, että se osoittaa kaksoistähtiä luovan prosessin olevan mahdollinen myös planeetan massaisille kohteille", arvioi tutkimusryhmän jäsen Kevin Luhman. "Näyttää siis siltä, että luonto synnyttää planeetan massaisia kiertolaisia kahden hyvin erilaisen mekanismin kautta."

Koodinimellä 2M J044144 tunnettu ruskea kääpiö sijaitsee Härän tähdistössä 460 valovuoden etäisyydellä meistä. Ruskean kääpiön ja sen seuralaisen välimatka toisistaan on 24-kertainen Maa-Aurinko-etäisyyteen nähden eli hieman enemmän kuin Uranuksen kiertoetäisyys Auringosta.

Aiheesta lisää (englanniksi)