Ruskean kääpiön pinnalta erotettiin pilvivöitä
Jupiterista ja Saturnuksesta tuttuja pilvivöitä esiintyy havaintojen mukaan myös ruskeilla kääpiöillä. VLT:n polarimetri paljasti yksityiskohtia Auringon naapurustosta.
Tutkitut Luhman 16A ja 16B ovat pari ruskeita kääpiöitä, jotka kiertävät toisiaan vain 6,5 valovuoden etäisyydellä meistä. Vaikka molempien koot ja pintalämpötilat ovat hyvin lähellä toisiaan, niiden ulkonäkö eroaa selvästi.
Mittausten perusteella Luhman 16A:n pinnalta löytyi merkkejä pilvivöistä kun taas 16B:n pinnalla on todennäköisesti epäsäännöllisempiä pilviä.
"Kuten Maa ja Venus, nämä taivaankappaleet ovat kaksosia, mutta niiden sää on hyvin erilainen", kuvailee Julien Girard Space Telescope Science Institutesta.
Havainnoissa hyödynnettiin polarisaatiota ruskeiden kääpiöiden infrapunasäteilyssä.
Tutkijat arvioivat, että sama menetelmä voi antaa arvokasta tietoa myös eksoplaneettojen kaasukehistä. Mittaukset ovat kuitenkin hankalampia, sillä eksoplaneetat ovat himmeitä emotähtiinsä verrattuina.
Ruskeat kääpiöt sijoittuvat massoiltaan tähtien ja kaasuplaneettojen väliin. Suurimmat niistä ovat jopa 80 kertaa Jupiterin massaisia.
Luhman 16A ja 16B löydettiin WISE-avaruusteleskoopilla vuonna 2013. Niiden massat arvioidaan noin 30-kertaiseksi Jupiteriin verrattuna.
Aiheesta lisää Hubblesite (englanniksi)