Ruskean kääpiön ja tähden raja on yhä epäselvä
Eksoplaneettoja metsästävä TESS-avaruusteleskooppi on löytänyt useita kiinnostavia ruskeiksi kääpiöiksi oletettuja kohteita. Ne ovat ominaisuuksiltaan piinaavan lähellä pienimassaisia tähtiä.
Perjantaina julkaistussa tutkimuksessa esiteltiin viisi hankalasti tunnistettavaa kohdetta. "Emme vielä tiedä tarkalleen, missä ruskeiden kääpiöiden massaraja menee", myöntää tutkimusta johtanut Nolan Grieves.
"Pienimassaiset tähdet polttavat vetyä miljardeja vuosia, kun taas ruskeilla kääpiöillä on lyhyt polttoaika ja sen jälkeen kylmempi elämä", hän jatkaa.
Tutkijoiden mukaan tarkka raja tähden ja ruskean kääpiön välillä vaikuttaa riippuvan myös kemiallisesta koostumuksesta, syntytavasta sekä alkuperäisestä koosta.
Kaikki nyt löydetyt kohteet kiertävät hyvin lähellä emotähtiään. Niiden säteet ovat vain 0,8-1,7-kertaisia Jupiteriin verrattuna, mutta ne ovat 77-98 kertaa massiivisempia.
Näillä ominaisuuksilla kohteet ovat hyvin lähellä pienimassaisia tähtiä. Kummasta sitten on kysymys? Tunnistusta ei voi toistaiseksi pitää varmana.
Grieves pitää ruskeita kääpiöitä yhä melko tuntemattomina. Meillä on tarkkoja tietoja vasta noin 30 sellaisesta, kun taas eksoplaneettoja tunnetaan samalla tarkkuudella useita satoja.
"Teorian mukaan ruskeat kääpiöt kutistuvat ajan myötä, kun ne polttavat deuterium-varastonsa loppuun ja jäähtyvät", selittää François Bouchy UNIGEstä.
"Löydöistämme vanhimmat, TOI 148b ja 746b ovat kooltaan pienempiä ja kaksi nuorempaa ovat suurempia", hän jatkaa.
TESS-avaruusteleskooppi laukaistiin kiertoradalle 2018. Se tähystää laajaa suuntaa taivaalla ja vaihtaa sitä aika ajoin.
Aiheesta lisää UNIGE (englanniksi)