Romahtava tähti saattaa räjähtäessään haljeta kahtia
Romahtavien tähtien navoilta sinkoutuvat ainesuihkut on hyvin tunnettu ilmiö. Joskus voi olla mahdollista, että räjähdys eteneekin rengasmaisesti ulospäin päiväntasaajan tasossa.
Massiiviset tähdet eivät nuku hiljaa pois. Kun ne ovat käyttäneet loppuun viimeisenkin pisaran ydinpolttoaineestaan, ne päättävät päivänsä valtaisassa supernovaräjähdyksessä.
Jo pitkään on tiedetty, että tapahtumassa sinkoutuu ainetta ulos vastakkaisiin suuntiin tähden navoilta. Mutta energian purkautumiselle saattaa olemassa toisenlainenkin tapa, ehdottavat yhdysvaltalaiset astronomit Marcus DuPont ja Andrew MacFadyen tuoreessa tutkimuksessa.
Heidän mukaansa napasuihkujen sijaan jossakin tilanteissa romahtavan tähden ytimestä voi lähteä päiväntasaajan suunnassa laajeneva, aukeamiskulmaltaan vain asteen murto-osissa mitattava "relativistinen terä".
Energia voi vapautua tällä tavalla silloin, kun romahduksessa syntyy erittäin voimakkaasti magnetisoitunut ja nopeasti pyörivä neutronitähti. Tästä seuraa puhdas edeltäjätähden leikkautuminen kahtia, tutkijakaksikko kirjoittaa paperissaan.
DuPontin ja MacFadyen sanovat relativistisen terän aiheuttaman gammasäteilypurskeen olevan erilainen kuin napasuihkuista tuleva. Jonain päivänä se voi olla mahdollisesti havaittavissa.
AAS Nova (englanniksi)