Radioaallot osuivat maapalloon matkattuaan 8 miljardin vuoden ajan
Tutkijat ovat havainneet alle millisekunnin kestäneen kosmisen radiopurkauksen, joka oli hyvin suurienerginen. Kyseessä on kaukaisin koskaan havaittu tämän tyyppinen purkaus.
Kahdeksan miljardia vuotta sitten tapahtui purkaus, jossa sekunnin murto-osassa vapautui Auringon 30 vuoden kokonaissäteilyä vastaava määrä energiaa. Australiassa sijaitseva Askap-radioteleskooppi havaitsi nimen FRB 20220610A saaneen nopean radiopurkauksen viime vuoden kesäkuussa.
FRB 20220610A on kaukaisin koskaan havaittu tämän tyyppinen purkaus. Se on myös yksi mittaushistorian suurienergisimmistä nopeista radiopurkauksista.
Löytö vahvistaa, että nopeiden radiopurkausten avulla voidaan mitata galaksien välistä olevaa ainetta. Tämä puolestaan mahdollistaa uuden tavan maailmankaikkeuden punnitsemiseksi.
"Jos laskemme maailmankaikkeuden tavallisen aineen määrän, eli atomit joista me kaikki koostumme, niin huomaamme, että yli puolet oletetusta määrästä puuttuu", kertoo Ryan Shannon australialaisesta Swinburnen teknillisestä yliopistosta.
"Uskomme, että puuttuva aine on piilossa galaksien välisessä avaruudessa. Se saattaa kuitenkin olla niin kuumaa ja hajallaan, ettei sitä voi tavallisilla menetelmillä nähdä."