Poikkeuksellisen voimakas gammapurkaus räjähti suhteellisen lähellä

Näin kirkasta gammapurkausta ei välttämättä havaita uudestaan vuosikymmeneen tai edes vuosisataan. Tapahtuma näkyi myös maapallon ilmakehässä.

Viime viikolla useat suuret teleskoopit kääntyivät kohti uutta, poikkeuksellisen voimakasta gammapurkausta.

“GRB 221009A on kirkkain koskaan tallennettu gammapurkaus ja sen jälkihehku murskaa kaikki ennätykset kaikilla aallonpituuksilla", toteaa Brendan O'Connor Marylandin yliopistosta.

Lisäksi purkaus tapahtui suhteellisen lähellä maapalloa - tosin suhteellisen lähellä tarkoittaa tässä tapauksessa jopa 2,4 miljardia valovuotta. 

Valtavasta etäisyydestä huolimatta räjähdys näkyi myös planeettamme ilmakehässä. Tutkijat ovat nimittäin raportoineet häiriöistä Maan ionosfäärissä, kun purkauksen tuottamat röntgen- ja gammasäteet ionisoivat planeettamme yläilmakehää.

O'Connorin mukaan gammapurkaus todennäköisesti syntyi, kun kaukainen tähti räjähti supernovana ja muuttui mustaksi aukoksi.

“Koska purkaus on niin kirkas ja myös niin lähellä uskomme, että tämä on kerran vuosikymmenessä tapahtuva mahdollisuus tutkia näihin räjähdyksiin liittyviä kaikkein perustavimmanlaatuisia kysymyksiä, kuten mustien aukkojen muodostumista ja pimeän aineen malleja."