Pimeän aineen valta oli vähäisempää universumimme nuoruudessa

Tuoreet havainnot viittaavat siihen, että 10 miljardia vuotta sitten galakseja hallitsi tavallinen materia. Tämä on valtava ero verrattuna nykyisiin galakseihin, joissa pimeä aine on merkittävässä asemassa.

Nykykäsityksen mukaan maailmankaikkeuden materiasta valtaosa, yli 80 prosenttia, on niin sanottua pimeää ainetta. Sen olemus on vielä hämärän peitossa, mutta pimeän aineen tiedetään poikkeavan kaikesta muusta materiasta.

Nyt tutkijat mittasivat Euroopan eteläisen observatorion VLT-teleskoopin avulla muinaisten galaksien pyörimisnopeuksia.

“Yllättäen pyörimisnopeudet eivät olleet vakio, vaan ne pienenevät mentäessä ulospäin galakseissa", toteaa Reinhard Genzel Max Planck -instituutista Saksasta.

Genzelin mukaan havainto on tulkittavissa niin, että tavallinen materia oli tuolloin jo tiivistynyt pyöriviksi kiekkomaisiksi rakenteiksi. Koska pimeä aine ei vuorovaikuta yhtä tehokkaasti, sen tiivistyminen kesti kuitenkin miljardeja vuosia pidempään.

Pimeä aine oli siis varhaisessa maailmankaikkeudessa levittyneenä paljon suuremmalle alueelle tavallisen aineen ympärille ja siten sen merkitys oli nykyistä vähäisempi.

Tutkimus julkaistiin juuri ilmestyneessä Nature-tiedelehdessä.

Aiheesta lisää ESO