Pikavauhtia liikkuva tähti Auringon naapurustossa herätti tutkijoiden huomion
400 valovuoden etäisyydeltä on löytynyt poikkeuksellisen nopeasti liikkuva taivaankappale. Kyseessä on tähän mennessä meitä lähin hypernopea tähti.
Tähti nimeltään CWISE J124909+362116.0 löytyi kansalaistiedeprojektissa, jossa analysoidaan WISE-avaruusteleskoopin infrapunadataa. Sillä on nopeutta noin 600 kilometriä sekunnissa eli kolminkertaisesti verrattuna Auringon kiertonopeuteen Linnunradan keskustan ympäri. Vauhti vastaa noin 0,1 prosenttia valonnopeudesta.
"Kohde nousi hyvin kiinnostavaksi. Sen nopeus ja rata osoittivat sen liikkuvan tarpeeksi nopeasti, jotta se voi potentiaalisesti karata Linnunradasta", selittää Adam Burgasser Kalifornian yliopistosta San Diegosta.
Tähteä tutkittiin Keck-observatorion spektrografilla ja se paljastui L-spektriluokan alikääpiöksi. Tämän tyyppiset tähdet kuuluvat tyypillisesti Linnunradan vanhimpiin.
Suuren nopeuden alkuperälle on esitetty kaksi mahdollista hypoteesia. Yhdessä niistä tähti kiersi valkoisen kääpiötähden kumppanina hyvin läheisellä radalla ja kumppanitähden supernovaräjähdys sinkosi sen nykynopeuteensa.
Toinen mahdollisuus on, että tähti sijaitsi alkujaan pallomaisessa tähtijoukossa, jossa lähiohitus mustasta aukosta ja tämän kumppanitähdestä olisi voinut singota kevyen ohittajan hurjaan vauhtiin.
Tutkijat toivovat saavansa tähdestä nykyistä tarkempaa spektridataa. Se voisi paljastaa esimerkiksi läheisen supernovaräjähdyksen jälkeensä jättämiä alkuaineita tai pallomaisia tähtijoukkoja vastaavan koostumuksen.
Aiheesta lisää Keck Observatory (englanniksi)