Pienikin tähti voi haitata naapurinsa planeettojen muodostusta

Astronomit ovat tehneet havaintoja pienestä tähdestä, joka haihduttaa pois nuoren tähtinaapurinsa planeettoja muodostavaa kiekkoa. Aiemmin ilmiö on todettu vain suurten tähtien kohdalla.

Tutkijoiden mukaan IM Lup -tähden protoplanetaarinen kiekko menettää 10 miljoonan vuoden elinaikanaan 3 300 maapallon edestä ainetta lähellä loistavan tähden vuoksi.

Näin tapahtuu siitä huolimatta, että tähti on valovoimaltaan 10 000 kertaa vähäisempi kuin kiekkoja tuhoavat tähdet tavallisesti ovat.

"Koska tälle kiekolle paistava valo on niin paljon heikompaa kuin valo, joka paistaa tunnetuille haihtuville kiekoille, oli odotettavissa, ettei mitään haihtumista ilmenisi. Me olemme näyttäneet, että nämä tähdet voivat haihduttaa merkittäviä määriä materiaa", sanoo tutkimusta johtanut Thomas Haworth Lontoon Imperial Collegesta.

IM Lupin protoplanetaarinen kiekko ulottuu noin 400 Maa–Aurinko-etäisyyden päähän tähdestä, mikä on kymmenen kertaa enemmän kuin Pluton etäisyys Auringosta. Tutkijoiden mukaan kiekon suuri koko on nähtävästi syynä voimakkaaseen haihtumiseen.