Pallomaiseksi osoittautunut kilonovan pilvi etsii selitystään

Vuonna 2017 havaitun neutronitähtikolarin analysointi jatkuu edelleen. Tutkijat ovat huomanneet, että vastoin odotuksia räjähdyspilvi on miltei virheettömän pallomainen.

Kun neutronitähdet törmäävät, voimakas kilonovaksi kutsuttu räjähdys sinkoaa avaruuteen runsaasti ainetta.

Tähänastisten mallien perusteella pilven täytyisi olla litystynyt ja varsin epäsymmetrinen. Tuore analyysi vuonna 2017 sattuneesta kilonovasta on kuitenkin osoittanut aineen levinneen lähes täydellisen tasaisesti joka suuntaan.

"Kukaan ei odottanut räjähdyksen näyttävän tältä. Siinä ei ole järkeä, että se on kuin pallo", sanoo Darach Watson Niels Bohr -instituutista.

Toistaiseksi tutkijoilla on tarjota havainnon selitykseksi spekulaatiota. Räjähdyksen ytimessä on esimerkiksi voinut olla paljon energiaa, jota nykyiset mallit eivät kykene huomioimaan.

"Kaikkein todennäköisin tapa tehdä pallomainen räjähdys on, jos valtava määrä energiaa virtaa ulos räjähdyksen keskustasta ja tasoittaa muodon, joka muutoin olisi epäsymmetrinen", toteaa Albert Sneppen Niels Bohr -instituutista.

Merkittävä osa arvoituksen ratkaisua voi piillä siinä lyhyessä hetkessä, jolloin törmääjät muodostavat hypermassiivisen neutronitähden ennen romahdusta mustaksi aukoksi.

"Ehkäpä siinä syntyy eräänlainen magneettinen pommi, kun hypermassiivisen neutronitähden magneettikenttä vapautuu romahduksessa", sanoo Watson. "Vapautunut magneettinen energia voi saada aineen leviämään enemmän pallomuodossa".

Aiheesta lisää Kööpenhaminan yliopisto (englanniksi)