Painovoima-aallot paljastivat neljä mustien aukkojen törmäystä lisää

Yhdysvalloissa ja Italiassa sijaitsevien gravitaatioaalto-observatorioiden havainnoista on löydetty uusia mustien aukkojen yhdistymisiä. Suurin syntyneistä mustista aukoista teki ennätyksen yli 80 Auringon massallaan.

Nyt julkaistut neljä havaintoa tulevat lyhyeltä, vain kuukauden mittaiselta jaksolta heinä–elokuussa 2017. Elokuun 14. päivänä todettu yhtyminen oli ensimmäinen, jonka mittaisivat sekä yhdysvaltalaisen LIGO-observatorion kaksi laitetta että Italiassa oleva VIRGO.

Kaikkinensa uudet havainnot nostavat painovoima-aalloilla todettujen mustien aukkojen kolarien määrän kymmeneen. Lisäksi aiemmin on havaittu yksi neutronitähtien törmäys.

Uusissa havainnoissa rikottiin ennätyksiä. Kauimpaa havaitun törmäyksen tittelin otti haltuun heinäkuun 29. päivänä todettu yhtyminen, joka tapahtui peräti 9 miljardin valovuoden päässä. Yhdistyneet mustat aukot olivat 50 ja 34 Auringon massaisia, mikä tekee tapauksesta myös kaikkein massiivisimman tähän asti havaituista törmäyksistä.

Elokuun 17. päivänä todettu yhtyminen, jota havaittiin sekä Yhdysvalloissa että Italiassa, kyettiin paikantamaan taivaalla hyvin tarkasti. Mahdollisen tapahtuma-alueen läpimitta rajattiin vain 39 neliöasteeseen.

Tällä hetkellä niin LIGO kuin VIRGO ovat huoltokatkolla. Kumpikin observatorio palaa toimintaan entistä ehompana ensi vuonna. "Seuraavan, keväällä 2019 alkavan havaintojakson pitäisi tuottaa paljon lisää gravitaatioaaltokandidaatteja. Saavutettavissa oleva tiede kasvaa tämän mukaisesti", sanoo David Shoemaker LIGOsta.

Aiheesta lisää LIGO (englanniksi)