Painovoima-aallot heittivät jättiläismäisen mustan aukon ulos galaksin ytimestä

Tähtitieteilijät ovat löytäneet supermassiivisen mustan aukon kiitämässä poispäin kaukaisen galaksin ytimestä. Aukolla on massaa jopa miljardin Auringon verran.

Normaalisti supermassiiviset mustat aukot sijaitsevat aina galaksin keskustassa. Nyt tutkittu aukko on kuitenkin matkustanut yli 35 000 valovuoden päähän ytimestä.

Tämä on enemmän kuin maapallon etäisyys Linnunradan keskustasta. Yhtään supermassiivisesta mustaa aukkoa ei ole koskaan aiemmin nähty näin kaukana ytimestä.

Mustan aukon liikuttamiseen tarvittu energia on vastannut 100 miljoonan supernovan samanaikaista räjähdystä. Tällaista ei maailmankaikkeudessa tapahdu. 

Tutkijoilla on yllättävä selitys jättiläissyöverin sinkoutumiselle. Todennäköisimpänä selityksenä pidetään valtavia painovoima-aaltoja, jotka ovat syntyneet kahden muun mustan aukon yhdistyessä galaksin keskustassa.

"Yllätykseksemme havaitsimme, että mustaa aukkoa ympäröivä kaasu etääntyi galaksin keskustasta 7,6 miljoonan kilometrin tuntinopeudella", toteaa Justin Ely STScI-tiedeinstituutista.

Koska kaasu kulkee mustan aukon mukana, tämä on samalla myös aukon nopeus. Tällä vauhdilla olisi mahdollista matkata maapallolta Kuuhun kolmessa minuutissa. Mustalta aukolta kestää kuitenkin vielä 20 miljoonaa vuotta, ennen kuin se pääsee kokonaan galaksin ulkopuolelle.

Aiheesta lisää spacetelescope.org (englanniksi)