Nyt löytyi uniikki tähti - kertymäkiekossa spiraalihaarat kuin galaksilla

12 000 vuotta sitten tapahtunut lähiohitus synnytti tähden ympärille kaksi spiraalihaaraa. Näkymä muistuttaa erehdyttävän paljon spiraaligalaksia minikoossa. 

Tutkijat ovat havainneet poikkeuksellisen tähden lähellä galaksimme keskustaa. Tämän massiivisen tähden ympärillä on kaksi selvää spiraalihaaraa.

Aiemmin vastaavia muotoja on esiintynyt vain galakseissa. Nyt kyse on kuitenkin yksittäisestä tähdestä eikä miljardien tähtien muodostamista galakseista.

Spiraalihaarat ovat osa tähteä ympäröivää, pölystä ja kaasusta koostuvaa kertymäkiekkoa. Tämän kertymäkiekon koko on jättiläismäinen, sillä se on paljon suurempi kuin koko oma aurinkokuntamme.

Tutkijat löysivät myös todennäköisen syyllisen poikkeukselliseen muodostelmaan. Lähistöltä paljastui kohde, joka noin 12 000 vuotta sitten kulki tähden ohitse. Ilmeisesti se on samalla muokannut kertymäkiekkoa painovoimallaan.

“Numeeriset simulaatiot sopivat täydellisesti ALMA-teleskoopin havaintoihin. Päättelemme, että kiekon spiraalihaarat ovat jäänteitä tunkeilevan kohteen lähiohituksesta", toteaa Xing Lu Shanghain astronomisesta observatoriosta.

Aiheesta lisää CfA (englanniksi)