Nuorista galakseista löytyi rutkasti molekulaarista kaasua

ALMA-teleskoopilla havaitut neljä galaksia antavat fyysikkojen mukaan näkymän siihen, miltä Linnunratamme näytti noin 9 miljardia vuotta sitten.

Aikaisemmassa tutkimuksessa oli ilmennyt, että tällaiset nuoren Linnunradan versiot ovat elämänsä aktiivisemmassa tähtien tuottovaiheessa. Tämän perustella niillä uskottiin olevan runsaasti ainesta, josta muodostaa tähtiä.

Nyt tutkijat pääsivät uusilla ALMA-teleskoopilla tehdyillä havainnolla pureutumaan aiheeseen tarkemmin. Ilmeni, että jokaisen galaksin hiilimonoksidin määrä oli hämmästyttävän runsas. Hiilimonoksidi on merkki molekulaarisesta kaasusta, josta tähdet muodostuvat. 

"Me käytimme ALMAa havaitaksemme nuoruusvaiheen versioita Linnunradasta ja totesimme, että tällaisilla galakseilla on itse asiassa paljon enemmän molekulaarista kaasua, mikä edistää nopeaa tähtien tuotantoa", sanoo Casey Papovich Texasin A&M -yliopistosta.

Suurin osa tutkittujen galaksien massasta on tähtien sijaan kylmissä kaasupilvissä. Papovichin mukaan tilanne on päinvastainen Linnunrataan nähden, jonka tähtien massa on kaikkaan noin kymmenkertainen kaasuun nähden. Tähtientuottonopeudessa mitattuna nämä galaksit pyöräyttävät maailmaan 30 tähteä vuodessa verrattuna oman galaksimme yhteen tähteen.

"Tutkimuksemme osoittaa, että Linnunradan massaiset galaksit näyttäsivät keräävään valtaosan kaasustaan historiansa muutaman ensimmäisen vuosimiljardin aikana", sanoo Papovich. "Tässä vaihessa niillä on suurin osa polttoaineesta, jonka ne tarvitsevat tuottakseen nykyisin olemassaolevat tähdet."

Aiheesta lisää Texasin A&M -yliopisto (englanniksi)