Nuoren tähden ympäriltä löytyi suolaa

ALMA-teleskooppi on löytänyt natriumkloridia eli ruokasuolaa nuoren tähden aineskiekosta. Havainto kertoo poikkeuksellisista olosuhteista tähden ympärillä.

Tutkittu tähti Orion Source I sijaitsee 1 500 valovuoden etäisyydellä Orionin kaasusumussa. Tuoreet ALMAn havainnot ovat paljastaneet sitä ympäröivästä aineskiekosta ruokasuolaa sekä useita muita suolapitoisia yhdisteitä.

"On hämmästyttävää, että ylipäätään näemme näitä molekyylejä", sanoo Adam Ginsburg NRAOsta. Tähän mennessä suolapitoisia aineita on havaittu vain vanhojen, kuolemaa tekevien tähtien laajenneissa kaasukehissä.

Tutkijat spekuloivat, että suolamolekyylit ovat irronneet toisiinsa törmäävistä pölyhiukkasista.

"Tämä tähti linkoutui ulos emopilvestään 550 vuotta sitten", sanoo John Bally Chicagon yliopistosta. "On mahdollista, että kiinteät suolajyväset höyrystyivät shokkiaaltojen vaikutuksesta nopeassa kiihdytyksessä."

 Tähtien aineskiekkojen ja ulosvirtausten säteilyä on usein vaikea erottaa toisistaan. Orion Source I:n suolat kuitenkin näyttäisivät noudattelevan pelkästään aineskiekon rajoja.

"Koska voimme nyt erottaa pelkän kiekon, voimme oppia, kuinka se liikkuu ja kuinka paljon massaa siinä on. Se saattaa kertoa myös uusia asioita itse tähdestä", sanoo Ginsburg

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)