Nopean radiopurkauskohteen jatkuva hehku syntyy ympäröivästä kaasusumusta

Joillakin toistuvilla nopeilla radiopurkauksilla havaitaan pysyvää, heikkoa radiosäteilyä. Tutkijat ovat nyt kyenneet osoittamaan sen tulevan magnetaria ympäröivästä kaasukuplasta.

Italialaisjohtoisessa tutkimuksessa analysoitiin nopeaa radiopurkauskohdetta FRB20201124A, joka on meistä 1,3 miljardin valovuoden etäisyydellä. Se on kolmas tunnettu toistuva purkauslähde, josta saapuu myös jatkuvasti heikkoa radiosäteilyä.

Radiopurkausten uskotaan saavan energiansa joko magnetarista tai röntgenkaksoistähdestä. Edellinen on voimakkaasti magnetisoitunut neutronitähti. Jälkimmäisessä kyse on joko mustasta aukosta tai neutronitähdestä, jonka parina on normaali tähti.

Tutkijatiimin Uudessa Meksikossa sijaitsevalla VLA-radioteleskoopilla tekemät havainnot osoittivat, että jatkuva radioemissio on seurausta kaasun kuplasta. Se on syntynyt kohteen ympärille voimakkaasta tähtituulesta. Analyysi vastaa teoreettisia ennusteita.

"Meidän havaintomme vahvistavat, että pysyvät radioemissiot nopeista radiopurkauksista käyttäytyvät kuten kaasusumun emissiomallin mukaan sopii odottaa", sanoo Gabriele Bruni Italian kansallisesta astrofysiikan instituutista.

Vain millisekunteja kestävät nopeat radiopurkaukset kuuluvat universumin kaikkein voimakkaimpiin tapahtumiin. Intensiivisestä tutkimuksesta huolimatta niiden takana olevat tarkat mekanismit ovat yhä epäselviä.

Aiheesta lisää NRAO (englanniksi)