Nielaistu tähtikumppani saattoi kiihdyttää Betelgeusen pyörimisen

Orionin tähdistön punainen Betelgeuse-tähti pyörii oudon vauhdikkaasti. Selitykseksi tutkijat ehdottavat superjättiläisen syöneen kaksoistähtikumppaninsa.

Koska elintaipaleensa loppumetreillä oleva Betelgeuse on paisunut moninkertaiseksi alkuperäisistä mitoistaan, tähden olisi samalla pitänyt hidastaa pyörimistään. "Se on kuin klassinen pyörivä luistelija", vertaa  J. Craig Wheeler Texasin yliopistosta. Kun luistelija avaa kätensä, hänen piruettinsa hidastuu.  

Betelgeuse ei kuitenkaan ole hidastunut. Tähti pyörii peräti 150 kertaa odotettua nopeammin. Ratkaistakseen ongelman Wheeler alkoi leikkiä ajatuksella, että Betelgeusella olisi ollut syntyessään kaksoistähtikumppani, jonka se olisi nielaissut paisuttuaan superjättiläiseksi. 

Törmäyksessä kumppanin liikemomentti olisi siirtynyt Betelgeuseen. Wheelerin mukaan Auringon massainen kumppani selittäisi nyt havaittavan pyörimisnopeuden.

Kolarissa Betelgeuse olisi todennäköisesti syössyt avaruuteen materiaa, joka tänä päivänä olisi löydettävissä tietyltä etäisyydeltä. "Katsoin kirjallisuutta. Ilmeni, että Betelgeusen ympärillä napottaa ainekuori vain hiukan arvaustani lähempänä", Wheeler sanoo.

Muitakin selityksiä tähteä ympäröivälle aineelle on ehdotettu. Wheelerin malli kuitenkin selittäisi sekä ainekuoren että tähden epätavallisen pyörimisen. Mikäli malli pitää paikkansa, kumppanitähti on joutunut Betelgeusen kitaan 100 000 vuotta sitten.

"On näyttöä, että Betelgeuse koki jonkinlaisen häiriön tällä aikaskaalalla", sanoo Wheeler.

Aiheesta lisää Texasin yliopisto (englanniksi)