Neutronitähtien vuoret ovat äärimmäisen minimaalisia

Uusien mallien perusteella neutronitähtien korkeimmat vuoret voivat olla vain millimetrin murto-osien korkuisia. Tämä on seurausta valtavasta painovoimasta.

Neutronitähdillä on massaa suunnilleen Auringon verran, mutta ne ovat halkaisijaltaan vain noin 10 kilometriä. Hillittömän painovoimansa avulla neutronitähti litistääkin itsensä lähes täydellisen tasaiseksi palloksi.

Neutronitähdet ovat luhistuneita tähtiä, jotka nimensä mukaisesti koostuvat pääasiassa neutroneista.

Aiempien laskujen perusteella neutronitähtien pinnan kohoumien arvioitiin olevan enintään muutaman senttimetrin korkuisia. Uuden, hiljattain julkaistun mallin mukaan edes näin pienet muodot eivät ole realistisia.

Nyt näyttääkin siltä, että neutronitähtien vuoret ovat enimmillään alle millimetrin korkuisia. Pyörivät neutronitähdet tuottavat nyt julkaistun tutkimuksen mukaan myös selvästi oletettua vähemmän painovoima-aaltoja.

“Nämä tulokset osoittavat, että neutronitähdet todella ovat hämmästyttävän pyöreitä kohteita", kertoo Fabian Gittins Southamptonin yliopistosta.

"Lisäksi ne viittaavat siihen, että pyörivistä neutronitähdistä tulevien painovoima-aaltojen havaitseminen voi olla luultuakin haastavampaa."

Aiheesta lisää RAS (englanniksi)