Mystisen signaalin alkuperä selvisi – kyseessä ei ollut vieras sivilisaatio

Tähtitieteilijät havaitsivat oudon signaalin, joka näytti tulevan kaukaisesta tähtijärjestelmästä. Nyt vihdoin signaalin alkuperä onnistuttiin selvittämään.

Ross 128 -niminen kääpiötähti sijaitsee 11 valovuoden päässä maapallolta. Toukokuussa Arecibo-teleskooppi nappasi mystisen signaalin, joka näytti tulevan kääpiötähden suunnalta.

Tutkijat eivät olleet varmoja mistä on kyse ja havainnon poikkeuksellisen luonteen takia se nimettiin Weird!- eli Outo!-signaaliksi. Aiheesta uutisoitiin laajalti, sillä yhtenä mahdollisena selityksenä oli vieras sivilisaatio.

PHL-tutkimuslaitoksen johtaja Abel Mendez teetti aiheesta jopa kyselyn nettisivuillaan.

"Lähes 800 ihmistä osallistui tähän epäviralliseen kyselyyn ja yli 60 heistä oli tähtitieteilijöitä", Mendez kertoo.

Enemmistö epäili, että kyseessä on tähden harvinaislaatuinen käyttäytyminen tai jokin muu tähtitieteeseen liittyvä luonnollinen ilmiö.

"Tämä on kiinnostavaa, sillä ilman varmaa tietoa useimmat tähtitieteilijät ajattelevat, että nämä ovat kaikkein todennäköisimmät selitykset", Mendez pohtii.

Joka neljäs uskoi, että todennäköisimmin syynä on vieras sivilisaatio.

"Nämä tulokset heijastavat julkisuudessa olevia suuria odotuksia siihen mahdollisuuteen, että voisimme saada yhteyden vieraaseen älyyn", Mendez uskoo.

Sen sijaan maapalloa kiertävien satelliittien aiheuttamaa interferenssiä ja laitteissa olevaa teknistä vikaa monet pitivät kaikkein vähiten todennäköisimpinä vaihtoehtoina.

"Nyt olemme vakuuttuneita Weird!-signaalin alkuperästä," Mendez paljastaa. "Paras selitys on, että signaalit ovat yhden tai useamman geostationaarisen satelliitin lähetyksiä."

Aiheesta lisää PHL (englanniksi)