Mustien aukkojen magneettikentät ovat luultua säyseämpiä

Mittaus mustan aukon magneettikentästä paljasti sen olevan vain murto-osan arvioidusta voimakkuudesta. Yllättävä havainto voi auttaa tutkijoita ratkaisemaan, kuinka mustien aukkojen kiihdyttämät ainesuihkut syntyvät.

Magneettikentän mittauksen mahdollisti vuonna 2015 tapahtunut V404 Cygni -nimisen mustan aukon purkaus. Sitä kuvattiin sekä Maassa että kiertoradalla sijaitsevilla teleskoopeilla. Aukko on 64 kilometrin läpimittainen ja sijaitsee meistä 8 000 valovuoden päässä Joutsenen tähdistössä.

Tutkijoiden yllätykseksi mustan aukon magneettikenttä osoittautui 400 kertaa odotettua heikommaksi.

Floridan yliopiston Stephen Eikenberryn mukaan havainto auttaa selvittämään, kuinka lähes valon nopeudella aukosta poispäin ampaisevat ainesuihkut syntyvät samalla, kun kaikki muu materia syöksyy aukon sisään. 

"Kysymys kuuluu, kuinka se tehdään?", Eikenberry sanoo. "Yllättävän matalat mittauksemme antavat uudet rajat teoreettisille malleille, jotka aiemmin keskittyivät siihen, kuinka voimakkaat magneettikentät kiihdyttävät ja suuntaavat suihkuja. Emme odottaneet tätä, joten se muuttaa paljon siitä mitä luulimme tietävämme."

Aiheesta lisää University of Florida (englanniksi)