Mustien aukkojen koolle löytyi yläraja

Andrew King Leicesterin yliopistosta on laskenut ylärajan mustien aukkojen massalle.Useimpien galaksien ytimessä on supermassiivinen musta aukko. Aukkoja ympäröi kaasusta muodostuva kiekko. Tässä kertymäkiekoksi kutsutussa renkaassa kaasu menettää liike-energiaansa ja aloittaa putoamisensa kohti mustaa aukkoa.

Teoriassa musta aukko voi kasvaa niin suureksi, ettei vakaata kertymäkiekkoa pysty enää muodostumaan. Ilman kertymäkiekkoa musta aukko voi lisätä massaansa vain, jos tähti tai jokin muu kappale sattuu putoamaan siihen suoraan.

"Tällä ei kuitenkaan ole oikein mitään merkitystä mustan aukon massalle, ellei tapahdu yhdistymistä toisen valtavan aukon kanssa", King toteaa New Scientist -lehdessä. "Emme silti ymmärtäneet olla huolissamme tästä rajasta, koska vaadittu massa on niin suuri."

Tilanne on kuitenkin muuttunut viime vuosina.

Kookkain tällä hetkellä tunnettu musta aukko on 40 miljardin Auringon massainen. Tämä on melko lähellä teoreettista maksimia, sillä Kingin laskujen mukaan 50 miljardin Auringon massaisen mustan aukon ympärille ei enää voi muodostua vakaata kertymäkiekkoa.

Aiheesta julkaistu tutkimus (englanniksi)