Taiteilijan näkemys supermassiivisesta mustasta aukosta lähtevistä suihkuista ja aukkoa kiertävästä ainekiekosta. Kuva Dana Berry / STScI

Mustat aukot pyörivät nopeammin kuin koskaan ennen

Galaksien keskustoissa olevat supermassiiviset mustat aukot pyörivät nopeammin kuin koskaan ennen maailmankaikkeuden historiassa. Tulokset julkaistaan Royal Astronomical Societyn lehdessä.

Jokaisen galaksin ytimessä uskotaan olevan miljoonien tai jopa miljardien Aurinkojen massaisia mustia aukkoja. Näitä supermassiivisia kohteita ei ole pystytty näkemään suoraan, mutta niiden syövereihin putoava aine säteilee erittäin voimakkaasti ennen tuhoutumistaan.

Kun universumi oli puolet pienempi, käytännössä kaikki supermassiiviset mustat aukot pyörivät erittäin hitaasti. Nykyään taas osa pyörii erittäin nopeasti, joten aukkojen keskimääräinen pyörimisnopeus on kasvanut.

Tutkijoiden mukaan supermassiivisten aukkojen pyörimisnopeus kertoo erittäin paljon siitä miten nämä kappaleet ovat syntyneet. Erittäin nopeasti pyörivät aukot ovat luultavasti muodostuneet kahden mustan aukon törmätessä ja yhdistyessä. Todella hitaasti pyörivät aukot sen sijaan ovat voineet kasvaa haalimalla pelkästään tavallista materiaa ympäriltään.

Aiheesta lisää RAS (englanniksi)

Pysyvä linkki
Samankaltaisia uutisia
Ladataan...
Uusin numero
Uutisarkisto