Mustan aukon korona katosi ja rakentui uudestaan - "Todella tyrmistyttävää"

Massiivisen mustan aukon ympäristössä on havaittu dramaattinen muutos. Aukon kirkkaus putosi murto-osaan aikaskaalalla, jota ei aiemmin pidetty mahdollisena. 

Kaukaisen galaksin keskustassa valtava musta aukko ravitsee itseään kuluttamalla sen ympärillä olevaa kaasukiekkoa. Samalla superkuumia, röntgensäteilyä tuottavia hiukkasia kerääntyy kaasukiekon ylä- ja alapuolelle.

Tämä koronaksi kutsuttu ilmiö näkyy vasemman puoleisessa taiteilijan kuvassa valkoisena valona mustan aukon yläpuolella.

Nyt ensimmäistä kertaa tutkijat ovat havainneet, kuinka mustan aukon korona on yllättäen tuhoutunut nopeasti. Tapahtuman seurauksena aukon kirkkaus hiipui 1/10 000-osaan.

“Näin suurten kirkkauden vaihteluiden odotetaan tapahtuvan useiden tuhansien tai miljoonien vuosien aikaskaalassa", hämmästelee Erin Kara Massachusettsin teknillisestä korkeakoulusta.

“Tämän kohteen kohdalla näimme kuitenkin 10 000-kertaisen muutoksen vuoden kuluessa. Se muuttui jopa 100-kertaisesti vain kahdeksassa tunnissa, joka on täysin ennenkuulumatonta ja todella tyrmistyttävää."

Muutoksen syy ei ole varma, mutta tutkijat olettavat, että kyseessä olisi liian lähelle tullut tähti. Se olisi siivonnut mustan aukon lähiympäristöä ja pudottanut koronan hiukkaset sekä osan kaasukiekosta aukkoon.

Tapahtuman jälkeen tutkimusryhmä jatkoi kohteen seuraamista. Vain muutaman kuukauden aikana musta aukko synnytti itselleen lähes yhtä kirkkaan uuden koronan.

"Tämä näyttää olevan ensimmäinen kerta, kun näemme koronan ensin katoavan ja sen jälkeen rakentavan itsensä uudelleen. Ja seuraamme tätä reaaliajassa", Kara toteaa.

Aiheesta lisää Nasa (englanniksi)