Mustan aukon hajottama tähti syntyy uudelleen lukuisina himmeinä kappaleina

Mustan aukon spagetiksi venyttämä tähti voi koota itsensä uudelleen sarjaksi planeetan kokoisia kappaleita. Tällaisia tähtijäänteitä saattaa olla ohikulkumatkalla aurinkokuntamme naapurustossa, tutkijat sanovat.

Aina muutaman tuhannen vuoden välein galaksimme keskustan musta aukko repii hajalle sitä liian lähelle tulleen tähden. On uskottu, että tarina loppuu tapahtumasta jäljelle jäävään kuumaan kaasunauhaan, joka kiitää aukosta poispäin.

Uuden tutkimuksen mukaan tähden elämä ei välttämättä päätykään tähän. Tuhottu tähti voi inkarnoitua lukuisiksi planeetan kokoisiksi palloiksi, jotka matkaavat vinhaa vauhtia läpi Linnunradan.

"Yksittäinen hajotettu tähti voi muodostaa satoja planeetan massaisia kohteita", sanoo tutkimusta johtanut Eden Girma Harvardin yliopistosta.

Tavallisiin planeettoihin verrattuna kappaleiden muodostus tapahtuu äärimmäisen nopeasti. Prosessi on valmis vuodessa. Pienimmät syntyneistä jäännöksistä ovat laskelmien perusteella Neptunuksen massaisia. Suurimmilla massaa on usean Jupiterin verran. Singotuilla jäännöksillä on siinä määrin vauhtia, että 95 prosenttia niistä poistuu lopulta galaksistamme.

Lähimmät viilettäjistä voivat tutkijaryhmän laskelmien mukaan löytyä vain muutaman sadan valovuoden etäisyydeltä meistä. Ne hehkuvat niin himmeästi, ettei niitä ole mahdollista nähdä tähän mennessä tehdyillä kartoituksilla. Rakenteilla olevat laitteet, kuten James Webb -avaruusteleskooppi, saattavat kyetä niiden havaitsemiseen.

Aiheesta lisää Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics (englanniksi)