Musta aukko kuvattiin ensi kertaa suihkunsa kanssa

Tähtitieteilijät ovat onnistuneet saamaan samaan kuvaan Messier 87-galaksin keskellä olevan mustan aukon varjon ja sen läheltä lähtevän voimakkaan suihkun.

Tällä viikolla julkaistussa kuvassa näkyy ensimmäistä kertaa, miten voimakkaan materiasuihkun lähtöpaikka yhdistyy supermassiivisen mustan aukon ympärillä pyörivään aineeseen. Kohteena on galaksi M87, joka sijaitsee 55 miljoonan valovuoden etäisyydellä maapallolta.

Uuden kuvan avulla tähtitieteilijät pystyvät ymmärtämään paremmin, miten mustat aukot synnyttävät voimakkaita suihkuja.

"Tiedämme, että suihkut saavat alkunsa mustia aukkoja ympäröiviltä alueilta", sanoi Ru-Sen Lu Shanghain tähtitieteellisestä observatoriosta Kiinasta.

"Emme silti vieläkään täysin ymmärrä, miten tämä todella tapahtuu. Jotta voimme tutkia asiaa suoraan, meidän on seurattava suihkun alkuperää mahdollisimman lähelle mustaa aukkoa."

Kuvan suurennoksessa näkyy mustan aukon rengasrakenne. Uudet havainnot paljastivat, että rengasrakenne on 50 prosenttia suurempi kuin lyhyemmillä aallonpituuksilla havaitussa EHT-teleskoopin kuvassa. Tämä viittaa, että uudessa kuvassa näkyy enemmän mustaan aukkoon putoavaa ainetta kuin EHT:n avulla pystyttiin näkemään.

Uusi kuva koostettiin yhdistämällä Global Millimetre VLBI -teleskoopin, Alma-teleskoopin ja GLT-teleskoopin havainnot.

Aiheesta lisää ESO